logo loading 0 % LOADING  
O Sýrárně Horní Dvorce
Sýrárna otevřená v roce 2012 je zaměřena primárně na výrobu ovčích sýrů z vlastního mléka a kravských sýrů. Náš provoz je založen na několika základních principech: ruční výrobě sýrů, zpracování regionálních surovin a snaze konečný výrobek nabídnout přímo spotřebiteli (naše prodejna farmářských produktů nebo farmářské trhy) nebo do specializovaných obchodů (farmářské potraviny, zdravá výživa). Součástí provozu je i bourárna jehněčího masa.

Jehněčí maso

Jehněčí maso dodávané pod naší značkou pochází ze zvířat výhradně z našeho chovu. Chlazené půlky poražené na soukromých jatkách, necháváme zrát několik dní při teplotě 2°C a poté bouráme tradičním způsobem. Jednotlivé balíčky o hmotnosti 0,5-1 kg vakuově balíme pro udržení nejlepší kvality.



Jehněčí maso se vyznačuje specifickou chutí, kde nositelem aroma je tuk. Jeho případné odstranění reguluje chuťové vlastnosti masa.



Vlastnosti jehněčího masa



Jehněčí maso je charakteristické lehkou stravitelností, příznivým podílem tuku a bílkovin, nižším obsahem energie a nižším obsahem cholesterolu. Jehněčí maso se hodnotí jako jemně vláknité a to znamená u jehňat, jejichž tloušťka svalových vláken je poloviční. Narůstajícím věkem se zvyšuje tloušťka i počet příčných vazeb bílkovin a dochází tím ke zvyšování tuhosti, tvrdosti a ke ztrátě jemnosti a křehkosti  masa. Chutnost a vůně jehněčího a ovčího masa je ovlivňována množstvím tuku. Chuť masa výrazně ovlivňuje výživa zvířete a druh plemene. Nejvhodnější a nejchutnější maso pro kuchyňskou úpravu je po vyzrání. Optimální doba zrání masa je asi 5 dní.



Aby maso vydrželo čerstvé



Čerstvé maso musíme hned po nákupu uložit do chladničky a skladovat při teplotě 0-5 °C. Měli bychom ho zpracovat do vyznačené doby spotřeby. Maso ve vakuovém balení otevíráme až před zpracováním. Chlazené maso můžeme zmrazit v mrazícím boxu, ale zmrazení musí být co nejrychlejší. Mražené maso uložíme v mrazícím boxu při teplotě -18°C.  Je důležité, aby rozmrazení proběhlo co nejpomaleji, nejlépe v chladničce.



Jehněčí maso ve výživě



K aktivnímu a zdravému způsobu života potřebuje každý člověk kromě jiného také příznivé složení nejdůležitějších živin. Jehněčí maso určitě splňuje dnešní požadavky na zdravou a plnohodnotnou výživu svojí vysokou biologickou a dietetickou hodnotou. Vyznačuje se, kromě své typické vůně a chutí, dobrou stravitelností, vysokým obsahem důležitých aminokyselin, vitamínů a minerálních látek. Díky svému složení rovněž příznivě ovlivňuje metabolismus cholesterolu, a tak plně vyhovuje současným trendům v gastronomii. Podle výzkumů postačí 100 g jehněčího masa pokrýt doporučenou denní potřebu bílkovin z 30-40 %‚ zinku z 23 %‚ vitamínu B 12 z 56 % a aminokyseliny niacinu z 27 %. Porovnání kalorické hodnoty a obsahu tuku s jinými druhy mas podle stejných pramenu (100g) vypadá takto:



Kalorická hodnota a obsah tuku
druh masa kcal KJ tuk v g
jehněčí 220 921 13
hovězí 283 1185 18
vepřové 345 1444 21
husí 364 1524 20


Příprava jehněčího masa
část vhodná úprava přibližná doba úpravy
kýta celá pečení 2 a 1/2 hodiny
kýta - steaky pečení, smažení, grilování 5 minut po každé straně
hřbet celý pečení 1 a 1/2 hodiny
hřbet - kotletky pečení, smažení, grilován 5 minut po každé straně
krkovice celá pečení 1 a 1/4 hodiny
plec celá pečení 1 a 3/4 hodiny


Návod na přípravu jehněčího masa v pdf


Recepty v pdf 1. část


Recepty v pdf 2. část

Jehněčí maso mražené, balíčky cca 0,5 až 1,0kg. Maso je vakuově balené, s kostí či bez kosti.